Povestea Noastră

Scurt Istoric

Asociația Matias este o organizație non-guvernamentală care a luat ființă în decembrie 2006 pentru a întâmpina nevoile educaționale și sociale existente în comunitățile defavorizate. Încă de la înființare am devenit un actor comunitar important pentru comunitățile, în special cele de romi, din Jilava și Sintești unde ne-am implicat cu activități în domeniul educației, sănătății și culturii. Din 2018 am devenit un actor important și în regiune.

În perioada decembrie 2006-august 2007 Ion Mihai a desfășurat activități bisericești săptămânale în Sintești, iar începând cu luna septembrie a început munca comunitară. Doinița a început activități cu copiii și de sănătate primară cu membrii comunității, iar Ion continua activitățile spirituale cu adulții. Din 2008 activitățile comunitare s-au intensificat, și au început primele lecții de alfabetizare într-un cort-pavilion instalat în curtea unui membru din comunitate. În iarna aceluiași an a fost amenajată o cameră în curtea unui localnic în care s-au mutat activitățile desfășurate peste vară în cort. În martie 2010 biserica baptistă O Del Si Amenca a cumpărat o clădire în care s-au desfășurat activitățile spirituale și au continuat cele social-educaționale în regim de centru de zi, cu cel mai de bază program, programul de alfabetizare.

În cadrul programului de alfabetizare inițiat în Sintești am avut nu mai puțin de 20 de copii înscriși pe an și aproximativ 500 de beneficiari direcți, între care și 100 copii înscriși în programul „A doua șansă”. În cadrul programului am lucrat, pe parcursul anilor cu aproximativ 20 de voluntari, oameni de bine care și-au dedicat timpul pentru învățarea copiilor, și am reușit să permanentizăm programul, inclusiv prin semnarea parteneriatului cu școala din localitate.

În noiembrie 2010 am înființat primul centru de zi în Jilava. Centrele de zi sunt spații în care oferim educație preșcolară și școlară în colaborare cu școlile din localitate: activități intensive instructiv-educative și de socializare în vederea creșterii șanselor copiilor din medii dezavantajate de a-și dezvolta potențialul fizic, intelectual și psiho-social și de a se putea adapta ulterior cu succes la cerințele școlare. De-a lungul celor aproape 8 ani de la înființare, am reușit împreună cu cele 2-3 profesoare permanente, ca în cadrul programului să înscriem la grădiniță și în activitățile extrașcolare ale acesteia 245 copii și să scădem rata de abandon școlar prin menținerea copiilor în școală până la clasa a 8a.

Pe lângă cele două programe educaționale importante: programul de alfabetizare din Sintești și Centrul de Zi din Jilava, cel mai vizibil și de succes program, cel de-al treilea, este programul muzical și Orchestra Matias.

În septembrie 2014 Abby Mihai a început cursurile la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, la secția de muzică, specializarea vioară. Alți copii din Jilava cu care ea cânta în corul bisericii baptiste Maranata din Jilava și-au dorit să cânte și ei la instrumente când exersa ea la vioară. Din dorința de a nu rupe legătura creată cu copii în jurul bisericii, familia lui Abby a cumpărat 4 mandoline cu care să exerseze într-un mediu informal. Treptat, activitatea de acompaniament muzical la mandolină s-a transformat în activitate de club pentru copii, cu întâlniri săptămânale. Pe măsură ce grupul s-a mărit și a mai primit instrumente noi (chitară, vioară și violă), repetițiile s-au intensificat. Activitatea de club s-a concretizat și formal prin înființarea unei orchestre.

Astfel, pe 16 octombrie 2014, 8 copii din Jilava au început să cânte la mandolină și la chitară în cadrul unei activități extrașcolare muzicale. Pe 30 aprilie 2015 celor 8 s-au alăturat alți 8 la vioară și au început să cânte primele piese ca orchestră. În iunie 2016 Orchestra Matias a participat la primul concurs național de interpretare instrumentală de la Palatul Copiilor din București cu 9 membri, iar performanța acesteia a fost recunoscută prin 9 premii: 4 premii întâi, 3 premii doi, un premiu trei și o mențiune. La acest prim concurs numit „Marele Premiu” toți membrii orchestrei au câștigat premii. În cei aproape patru ani de la înființare programul muzical a adunat un grup de 27 de copii care iau lecții de muzică și 22 de copii care sunt membri ai Orchestrei. Aceștia din urmă au câștigat nu mai puțin de 80 de premii la cele 16 concursuri la care au participat. Pentru reușita lor au muncit trei angajați permanenți și doi voluntari.

Din 2018 am înființat și Corul de copii Matias și ne-am implicat mai activ în desfășurarea de activități comunitare și în alte localități din regiune, extinzându-ne astfel aria de activitate.

Mai multe informații despre programele și activitățile noastre aici

AM ACTUALIZAT AUTORIZAȚIA

Centrului de zi Matias ca furnizor de servicii sociale și educaționale prin Decizia Nr. 005432/03.12.2018.

Centrului de zi Matias ca furnizor de servicii sociale și educaționale, prin Decizia Nr. 2539/ 08.10.2015.

__________________________

NE-AM ACREDITAT!

Începând din luna aprilie 2011, Centrul de zi Matias s-a acreditat ca furnizor de servicii sociale și educationale, prin Decizia Nr. 326/ 29.04.2011 pentru următoarele servicii:

• educare;
  • socializare și petrecerea timpului liber;
  • suport educațional;
  • consiliere și orientare școlară;
  • asistență și îngrijire;
  • consiliere psihologică pentru copil și familie;
  • reintegrare familială și comunitară.

Viziunea Asociației Matias

Să asigurăm suport educațional pe termen lung pentru copiii din zonele dezavantajate din judetul Ilfov și din regiune, prin deschiderea de centre de zi și prin organizarea de activități care să îi ajute în dezvoltarea lor intelectuală și emoțională, dar și oferirea de servicii sociale pentru membrii comunităților dezavantajate.

_______________________

Misiunea Asociației Matias

Desfășurarea de activităţi instructiv-educative şi de socializare în vederea creşterii şanselor copiilor din medii dezavantajate de a-şi dezvolta potenţialul fizic, intelectual şi psiho-social şi de a se putea adapta cu succes cerinţelor şcolare.

___________________

Valorile Asociației Matias

• Responsabilitatea față de beneficiari, parteneri și resurse;
  • Integritate și onestitate;
  • Pasiune;